"לרכב כל הדרך אל הפודיום" רכיבה טיפולית
בלימודי רכיבה הטיפולית אנו מלמדים את הסטודנטים להשתמש בטכניקות מעולם הרכיבה כדי להשיג מטרות טיפוליות. האתגר העומד בפנינו, הוא להתאים את סוג ורמת העבודה עם הסוס למקרה הטיפולי הרלונטי. במאמר זה יוצע שימוש בטכניקות ועזרים מעולם הTrail Class (מקצה מכשולי שטח) ברכיבה טיפולית.
היתרון הנובע מכך בעיניי הוא שכמדריך רכיבה טיפולית, אני יכול להשתמש באלמנטים שונים מסגנונות רכיבה שונים ומגוונים הקיימים בעולם הרכיבה הגדול. החשוב בעבודה זו הוא לא סגנון הרכיבה, אלא באיזו מידה העבודה עם הסוס תקדם את הרוכב הטיפולי בצורה הטובה ביותר בתחומים שונים בחייו. תחומים אלו מוגדרים מראש לאחר הליך הכירות ואבחון, יחד עם הרוכב (או עם הוריו במידה ומדובר בילד צעיר).
Trail Class (להלן TC) הנו מקצה תחרותי הקיים בעולם הרכיבה המערבית. זהו מקצה מאתגר ומעניין המדמה מכשולים שונים העשויים להופיע ברכיבה בשטח. את המכשולים ניתן לעבור במקצבים שונים ובאופנים שונים של אחיזת מושכות בהתאם לרמת הרוכב וגילו. בכל מקצה TC ישנם שלושה מכשולי חובה, ומכשולים נוספים אותם יכול שופט התחרות ליצור ולעצב כרצונו. המשותף לכל המכשולים הוא האתגר שהם יוצרים לרוכב ולסוסו בהפגנת התקשורת ביניהם. בנוסף, מאותגרת השליטה של הרוכב בסוס במצבים מורכבים ובלתי צפויים המאפיינים רכיבה בשטח. בתחרות ניתן ניקוד על התנהגות הסוס ותגובתו לרוכב.
השימוש בTC ברכיבה טיפולית הוא בעל פוטנציאל אדיר להשגת מטרות טיפוליות. את המטרות הללו ניתן למדוד על ידי הצלחה או אי הצלחה של המכשול או של כל המקצה, תוך קבלת משוב מוחשי מאוד על ידי הרוכב. ניתן להתייחס בהתאם לרמתו המוטורית, הקוגניטיבית והרגשית של הרוכב למעבר או אי מעבר של המכשול וכן לרמת הביצוע של המכשול, כאשר הדגשים במשוב זה יהיו על מודעות הרוכב לגופו, לסוס ולמרחב.
היתרון הגדול הוא האפשרות למשוב עצמי של הרוכב ללא צורך בתיווך של המדריך מאחר ויש כאן מכשולים מוחשיים שניתן להתייחס אליהם כפי שיוסבר בהמשך.
בנוסף, קיימת התייחסות חשובה לאפשרות של היתקלות במכשולים דומים בשטח האמיתי, מה שהופך את ההתמודדות במגרש לפרקטית ומשמעותית בקשר של הרוכב לסוס ולעולם הרכיבה. מכאן קצרה הדרך "להעביר" התמודדויות אלו לחייו של הרוכב ולדרכים בהם יוכל להשתמש בכלים שרכש וב"מכשולים" שעבר במגרש ובשטח, לחיי היום-יום.
דוגמה לכך ניתן לראות בתרגיל מעבר מעל קורות (יוסבר בהמשך). בתרגיל זה ניתנת התייחסות לא רק למעבר עצמו אלא לאיכות המעבר כאשר אסור שרגלי הסוס יגעו בקורות. תרגיל זה מדגיש את חשיבות התהליך שעוברים ולא רק התוצאה הסופית באתגרים ומשימות בחייו של הרוכב. כמו כן, נעשית עבודה על גורמים שונים. ביניהם קשב מתמשך, שמירה על אנרגיה ויכולות ניהוליות. גורמים אלו משפיעים על הצלחה במשימות מורכבות בחיים כגון מבחנים בבית ספר, או אפילו שיחה עם אנשים.
על מנת להבין טוב יותר את הרכב המקצה, בחרתי להביא 3 מכשולים שהם מכשולי חובה בכל תחרות Trail Class.
1.מעבר שער: על הרוכב לעבור שער (המדמה שער בקר בשטח) יחד עם הסוס ברכיבה כולל פתיחת השער, מעבר עם הסוס וסגירת השער אחריו (כדי שהפרות לא יברחו). הכלל בתחרות הוא שברגע שהרוכב אוחז בשער ביד אחת, אסור לו לעזוב את השער עד לסגירתו. כלל זה דורש עבודה עם יד אחת וכן תמרון הסוס בהליכה אחורה והצידה. במידה והרוכב מתקשה עם מיומנויות אלו ניתן כמובן לעצב את המתקן ברמת קושי נמוכה יותר.
2.פניה תוך כדי הליכה אחורה: על הרוכב לעבור בין קורות המסודרים בצורת פינה, תוך כדי הליכה אחורה מבלי שרגלי הסוס יגעו בקורות.
מעבר מכשול זה דורש שליטה על אגן הסוס (Turn on the forehand) ולמעשה היגוי של הסוס מהרגליים האחוריות במקום הקדמיות.
דרגה גבוהה יותר של מכשול זה תהיה סללום בין קונוסים ברוורס.
3. מעבר מעל קוולטים: בתחרות Trail Class הקוולטים מסודרים בדרך כלל בצורה קשתית:
אך ניתן לסדרם גם בצורה ישרה או עם פנייה מועטה כדי להקל את המעבר:
הדגש במכשול זה הוא מעבר במרכז הקוולט ושמירה על קצב מתאים על מנת שהסוס לא יגע ברגליו בקוולטים.
- מכשולים נוספים הם: מעבר קורה הצידה ב-side pass, כניסה לבמה וביצוע סיבוב, העברת חפץ מרעיש או מתנפנף ממקום למקום ועוד כיד הדמיון (לפי תקנון המקצה)
במעבר המתקנים השונים ניתן להתייחס למרכיבי התפקוד הבאים:
בתחום הסנסו-מוטורי: מודעות גופנית בדגש על סכמת גוף, חציית קו האמצע של הגוף, וויסות סנסו-מוטורי בדגש על רגישות לתנועה ולאנרגיה של הסוס וקביעת קצב הסוס בהתאם למכשול, שיפור מוטוריקה עדינה וגסה בדגש על הפרדות תנועה בפלג גוף עליון דרך עבודה עם סוגרים לפתיחת השער ועבודה מדויקת עם המושכות. בנוסף, עבודת פלג גוף תחתון דרך מתיחת העקב למיקומים שונים בבית הצלעות של הסוס, כגון אגן או כתף בתרגילים הלטראלים.
בתחום הקוגניטיבי: תכנון תנועה והתארגנות, מודעות לכיוונים, קשב וריכוז בדגש על וויסות אימפולסיביות (מאחר ובתרגילים אלו יש לעבוד לאט ולעיתים אף לעצור ולחשוב), תפיסה חזותית והתמצאות במרחב, בייחוד כאשר מדובר במסלול הכולל מתקנים שונים ואף יותר כאשר עובדים לפי מפה מצוירת של המסלול (ניתן לצייר על החול או להכין דף שהרוכב יכול לקחת הביתה ו"להתאמן" עליו). בהמשך (בהנחה שלא מתכוננים לתחרות ספציפית)הרוכב יוכל אף לעצב מסלול משלו.
בתחום הרגשי: שיפור ביטחון ודימוי עצמי בדגש על דימוי גופני, הרוכב והסוס הופכים ליחידה אחת תוך פיתוח התקשורת של הרוכב וסוסו על מנת להגיע לדיוק המקסימלי ביותר במסלול. הרוכב מתחבר דרך העיסוק בTC לתחום נורמטיבי הקיים באופן עצמאי בעולם הרכיבה הגדול. חיבור זה עשוי, לדעתי, להעצים רוכבים ברכיבה טיפולית, שכן על אף מגבלה כזו או אחרת ניתנה להם היכולת לעסוק בתוך הרכיבה בתחום בו מתחרים רוכבים מעולם הרכיבה הספורטיבי. העצמה זו תביא לרוכבים אלו תחושת גאווה ותגביר את המוטיבציה שלהם להתקדם ולצמוח.
לעבודה הטיפולית באמצעות TC ניתן להפנות רוכבים רבים ברכיבה טיפולית. ביניהם רוכבים בעלי ADHD, ADD (קשיי קשב וריכוז עם/בלי היפראקטיביות), שיתוק מוחין, לקויי למידה. ליקויי תקשורת ועוד.
להלן נביא תיאור של תחרות TC שנערכה במרכז לימודי רכיבה טיפולית הנמצא בתוך בית ספר לחינוך מיוחד. האוכלוסייה העיקרית אליה כוונה התחרות הייתה רוכבים בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית (פיגור שכלי) ברמות שונות:
"המקצים לתחרות נבנו באופן כזה שאפשר לרוכבים בכל הרמות להשתתף. השיבוץ למקצים נעשה בהתאם לרמת רכיבה כפי שהוגדרה על ידי המדריך / מאמן של כל רוכב. הפרמטרים של רמת הרכיבה ודרישות התחרות הוגדרו בהתאם לתקנון הבינלאומי של 'העמותה למשחקים מיוחדים' עבור TC. את התחרות שפטו שופטים חיצוניים שנתנו ניקוד עבור כל משתתף. עם סיום המקצים של כל כיתה חולקו מדליות לכל הרוכבים. מדליות זהב וכסף למקומות ראשונים ושניים, ומדליות ערד ליתר המשתתפים. במהלך כל התחרות צפה קהל רב שכלל את משפחות הרוכבים וצוות החווה. ההתרגשות הייתה גדולה."
לסיכום, היתרונות של של מקצה הTC וקיום תחרות בכלל, עבור רוכבים עם מוגבלות שכלית, ועבור רוכבי רכיבה טיפולית בכלל:
- המקצה הוא ויזואלי, מדיד ומאפשר פידבקים מיידיים.
- המקצה מודולרי ומאפשר התאמה למדרג גדול של רמות.
- עצם קיום תחרות, האימונים לקראתה והצורך להימדד על ידי גורם חיצוני מהווים מקור משמעותי להנעה עצמית ולאחריות אישית. ולהגברת ההשתתפות.
- המקצה דורש יכולות זיכרון, קשב ועבודה ברצף בין השלבים השונים של המסלול. בנוסף קיים צורך להפעלת יכולות ניהוליות ופתרון בעיות.
- השתתפות בתחרות עם קהל רב דורשת התמודדות חברתית מורכבת. הצורך להציג בפני קהל ושופטים דורש מתן תשומת לב יתרה על הופעת הרוכב בתחרות עצמה ובאימונים לקראתה.
- התחרות יוצרת "עליית מתח" אצל הרוכבים והצוות בייחוד ביחס לאוכלוסייה כרונית כגון רוכבים בעלי מוגבלות שכלית.
- החיבור לתחום נורמטיבי (ואף יוקרתי) משפר את הדימוי העצמי של הרוכבים ומשמש מקור לגאווה עבור משפחותיהם.
- מעמד חלוקת המדליות לאחר ההשקעה הרבה, מרגש ומעצים ביותר.
אופציה תחרותית עבור רוכבים עם צרכים מיוחדים:
מזה כ 7 שנים קיימת ליגת תחרויות ארצית בה משתתפים עשרות רוכבים מחוות שונות ברחבי הארץ.
הליגה שייכת ונתמכת על ידי ה'עמותה למשחקים מיוחדים'. עמותה זו הנה התנדבותית לחלוטין ואחראית על ארגון תחרויות ספורט עבור ספורטאים עם צרכים מיוחדים בעשרות ענפי ספורט.
כל הצוותים המפעילים את התחרויות (כולל בענף הרכיבה) עושים זאת בהתנדבות מלאה.
ההשתתפות של כל הספורטאים בתחרויות (כולל בענף הרכיבה) היא ללא עלות בכלל.
כיום מתקיימים כ2 עד 3 תחרויות בשנה (בעיקר בחוות סדנת שילוב, קיבוץ מגל ובוורד הגליל)
אני מזמין את קוראי מאמר זה לקחת חלק בפרוייקט הנ"ל.
אשמח לספק חומרים וייעוץ מקצועי בתחום לכל המעוניינים בכך.
מאת: גילי קרמר
מדריך קורס רכיבה טיפולית במרכז אופק
מדריך רכיבה
מרפא בעיסוק BOT
יועץ חינוכי MA