קורס מדריכי רכיבה על סוסים

מתגים

כולנו משתמשים בהם, אבל מה בעצם הם עושים?

מאמר זה לקוח מתוך הספר המשמש את תלמידי קורס מדריכי רכיבה על סוסים – מערבי במרכז אופק.

ובכן, המתג משמש לתרגום תנועת המושכות ללחץ בתוך פה הסוס. כמובן שקיימים גם רסנים (ראשיות) ללא מתג המפעילים לחץ על האף ולא בתוך פה הסוס. לנקודות המגש של המצג או הראשייה עם ראשו של הסוס, קוראים נקודות לחץ.

מכירים את העיקרון הבסיסי ברכיבה – לחץ והרפיה? ברור שכן! אז איזה לחץ אנחנו מפעילים על הסוס כשאנחנו מושכים במושכות?

באיור לפנינו נקודות הלחץ העיקריות בעת שימוש במושכות:קורס מדריכי רכיבה על סוסים אופק

  1. לשון
  2. חניכיים (bars)
  3. קדקוד
  4. שקע הסנטר
  5. האף
  6. פינות הפה/החיבור בין השפתיים (לא מופיע בתרשים)
  7. גג הפה (החך העליון)

מתג הנמצא בתוך פה הסוס, מונח למעשה על הלשון. במצב ניטרלי בו לא מופעל לחץ של המושכות, המתג נמצא במגע עם הלשון, החניכיים התחתונים, ופינות הפה – המקום בו שפתיו של הסוס מתחברות.

אך מה קורה בעת שימוש במושכות? ובכן ניתן לומר שכל סוגי המתגים כמעט יפעילו לחץ על הלשון, על החניכיים ועל פינות הפה. האם יש הבדל במידת הלחץ על כל אזור? בהחלט! מבנה המתג משפיע על האופן בו הלחץ מחלק, על מידת הלחץ בכל אזור ובהתאמה – משפיע על תגובת הסוס למתג. בכדי להפעיל לחץ על הקדקוד (האזור שמאחורי האוזניים של הסוס) על המתג להיות מתג מנוף (הסבר בהמשך).

כדי להפעיל לחץ על שקע הסנטר, על המתג לכלול מנוף וכן רצועה או שרשרת שמחוברת לטבעות המתג (הסבר בהמשך).

בכדי להפעיל לחץ על האף יש צורך ברסן המונח על האף של הסוס ולא בתוך פיו, או במתג משולב הכולל פיסת פה ורצועות חיצוניות על האף.

העיקרון הוא פשוט – לחץ של המתג גורם לסוס לנסות לקבל הרפיה. את ההרפיה הסוס מנסה לקבל ע"י שינוי מנח הראש והצוואר באחת מהדרכים הבאות: קדימה ולמטה, למעלה או אחורה לכיוון החזה. בענפים ובסגנונות רכיבה שונים, נדרשת "תמונה" שונה של צוואר וראש הסוס.

המנח הרצוי מתקבל ע"י:

הטכניקה של הפעלת הלחץ על פה הסוס, המנח בו מקבל הרפיה וכן חלוקת הלחץ בתוך הפה של הסוס.

אישית, אני מעדיף שהמשתתפים קורס מדריכי רכיבה על סוסים אופק ישתמשו במתג הפשוט ביותר – הלוא הוא מתג שבור פשוט. מתג זה פועל על נקודות לחץ מועטות יחסית ולכן, שימוש נכון, ידידותי יחסית לסוס ואינו גורם לו כאב.

מתג שבור פשוט
מתג זה הוא הנפוץ ביותר בשימוש בכל ענפי הרכיבה ובכל  קורס מדריכי רכיבה על סוסים.

קורס מדריכי רכיבה על סוסים מרכז אופק

אז מה זה בעצם אומר שבור ופשוט?
שבור – פיסת הפה מחולקת לשני חלקים.
פשוט – המתג פועל על לחץ ישיר ללא פעולת מנוף.
מתג זה מפעיל לחץ על הנקודות הבאות:קורס רכיבה על סוסים
• לשון
• פינות הפה
• חניכיים תחתונים (BARS)

בתמונות ניתן לראות צילום רנטגן של סוס עם מתג שבור פשוט בתוך הפה. בתמונה משמאל המתג במצב "ניטראלי", אינו מפעיל לחץ על הלשון. בתמונה מימין, כאשר המתג בפעולה, ניתן לראות את הלחץ שמופעל הלשון.
כפי שניתן לראות בתמונה, הלחץ המופעל על הלשון למעשה "דוחס" אותה לכיוון הגרון של הסוס. כדי להבין את ההשפעה שיש לפעולה זו, נסו לשים אצבע על הלשון ולבלוע רוק. קשה? זה גם מה שקורה לסוס בעת שהמתג מועך את הלשון. זאת בדיוק הסיבה שלחץ של המתג צריך להיות נקודתי ולא מתמשך. המטרה בשימוש במתג היא ללמד את הסוס לבצע את הפעולה הנכונה בעת הפעלת לחץ של המתג. איך עושים זאת? שוב – תלוי בסגנון ובשלב בו נמצא הסוס מבחינת האימון שלו.
כפי שציינתי קודם, לסוסים שונים יש תגובה שונה למתג. ישנם סוסים הרגישים יותר ללחץ המופעל על החניכיים, ויש כאלה הרגישים יותר ללחץ המופעל על הלשון. מתגים שונים נועדו לחלק את הלחץ בצורה שונה כך שיתאימו לסוס בצורה טובה יותר.
בקורס מדריכי רכיבה על סוסים אנו לומדים גם קיימים מתגים הדומים בצורתם למתג שבור פשוט, אך נבדלים ממנו בצורת פיסת הפה.
מתג פשוט רב מפרקי לדוגמה, מאופיין בפיסת פה המחולקת לשלושה חלקים או יותר.
התוצאה היא הגדלת הלחץ על הלשון, והקטנת הלחץ על החניכיים. קורס רכיבה על סוסים אופק
שינוי זה יעודד את הסוס להוריד את הראש למטה בעת הפעלת לחץ של המושכות.
לעומתו קיימים סוגי מתגים שונים שנועדו להפחית את הלחץ על הלשון.
דוגמה למתג שכזה הוא המתג המכונה BIT MYLER, או לעיתים גם HAPPY TONGUE (לשון שמחה). קורס רכיבה על סוסים מרכז אופק
מתג זה כולל הגבהה בחלק של מעל הלשון,
ולמעשה מפחית או מונע את הלחץ שיוצר מתג שבור פשוט על הלשון.

מתג מנוף

קיימים סוגים רבים של מתגי מנוף אשר להם מאפיין משותף אחד (ניחשתם נכון – המנוף). משמעות המנוף היא זו: המושכות והראשייה מתחברים לנקודות שונות במתג, ולכן בעת יצירת לחץ ע"י המושכות, החלק התחתון של המתג נע לפנים, והעליון נע לאחור. כתוצאה מכך מופעל לחץ על ראשו של הסוס באזור הקודקוד.מדריכי רכיבה

רצועת האור או השרשרת המחוברות למתג מנוף, נועדו למנוע תנועה מוגזמת של החלק התחתון של המתג, וכן נועדו לייצר נקודת לחץ נוספת באזור שקע הסנטר. הלחץ שנוצר ע"י שרשרת יהיה חזק יותר מאשר רצועת עור, וכן שרשרת דקה יותר תייצר יותר לחץ משרשרת עבה.

בעת הפעלת לחץ של המושכות, החלק התחתון של המתג נע לאחור. כתוצאה מכך נע חלקו העליון של המתג לפנים ולמעשה מהדק את הראשייה על ראשו של הסוס.

התוצאה: לחץ שיוצרת הראשייה על הקודקוד, וכן לחץ שמייצרת השרשרת/ רצועת הסנטר על שקע הסנטר.

גם במתג מנוף קיימות צורות שונות למבנה פיסת הפה. המתגים השונים נבדלים זה מזה בחלוקת ומידת הלחץ שהם מפעילים, וכן בהתאמה לרכיבה ביד אחת/ שתי ידיים. נקודות הלחץ עליהן פועל מתג מנוף הן:

  • הלשון
  • החניכיים
  • פינות הפה
  • צידי הפנים
  • שקע הסנטר
  • הקודקוד

המתג בתמונה משמאל נקרא מתג שבור מנוף. הלחץ המופעל בתוך הפה זהה לזה של מתג שבור פשוט.

המתג בתמונה מימין מאופיין בפיסת פה שלמה (לא שבורה) ההופכת אותו מתאים לרכיבה ביד אחת. הסיבה לכך היא שהפעלת לחץ ע"י כל אחת מהמושכות תייצר תנועה לאחור של שני צידי המתג. בנוסף, למתג שבתמונה ישנה גם הגבהה במרכז פיסת הפה המכונה "פורט" PORT. במקרים בהם פיסת הפה כוללת חלק מוגבה (כמו בתמונה מימין), המתג יכול לייצר גם לחץ על גג הפה, כלומר על החך העליון של הסוס.

למידע אודות קורס מדריכי רכיבה על סוסים לחצו כאן 

 

 

שיתוף